Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ένα σπίτι... για τους μουσαφίριδες


Αν η παρουσία πουλιών στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας είναι ευχάριστη τοποθετήστε σε ένα ήσυχο μέρος ένα ξύλινο σπιτάκι για πουλιά. Ανάλογα με το είδος των πουλιών κατασκευάστε τον τύπο του σπιτιού. Το καλύτερο υλικό για την κατασκευή του σπιτιού είναι το ξύλο, ιδιέτερα τα: κυπαρίσσι, o κέδρος, ο ίταμος και ο άρκευθος θεωρούνται ιδανικά, γιατί είναι ανθεκτικά σε προσβολές από έντομα. Το χρώμα του σπιτιού πρέπει να είναι στο φυσικό χρώμα ξύλου και να δένει με το περιβάλλον.
Προκειμένου να μην εισέρχονται νερά στο εσωτερικό του σπιτιού, φροντίζουμε η οροφή να προεξέχει τουλάχιστον 7,5 εκατοστά και να έχει κλίση προς τα κάτω. Επειδή είναι πιθανό παρόλα αυτά να εισέλθει νερό στο εσωτερικό, καλό είναι να κάνετε μερικές μικρές τρυπίτσες στον πάτο του σπιτιού ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί, καθώς και μερικές τρυπίτσες κάτω από το γείσο της οροφής, για να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό τους θερινούς μήνες. Η στρόγγυλη τρύπα εισόδου πρέπει να τοποθετείται προς το πάνω μέρος του σπιτιού. Προνοήστε να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό του σπιτιού φροντίζοντας μια επιφάνεια να είναι κινητή, ώστε να μπορείτε να την καθαρίζετε μια φορά το χρόνο, πάντα όμως το φθινόπωρο, όταν τα πουλιά δεν χρησιμοποιούν τη φωλιά για προστασία ή αναπαραγωγή. Τοποθετήστε τη φωλιά σε ένα ήσυχο μέρος του κήπου ή του μπαλκονιού και να βρίσκεται αρκετά ψηλά και σε τέτοιο σημείο ώστε οι γάτες ή άλλα θηλαστικά να μη μπορούν να το φτάσουν. Η είσοδος δε θα πρέπει να βλέπει προς την κατεύθυνση του ανέμου και η θέση να είναι ημισκιασμένη.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται ενδεικτικά τρεις τύποι σπιτιών για πουλιά και στον πίνακα οι διαστάσεις που θα πρέπει να έχουν τα κομμάτια ξύλου με τα οποία θα κατασκευαστούν αυτά. Η ράβδος κάτω από την τρύπα ειδόδου  που φαίνεται στον Τύπο φωλιάς Α δεν είναι απαραίτητη, βοηθάει όμως την είδοδο σε σπουργίτια.
http://oikotopio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου