Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

SOS!!! Όταν οι μέλισσες πεθαίνουν χάνονται και τα φυτά



Αν χαθούν απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη φυτών. Οι μέλισσες της Ευρώπης σιγά - σιγά χάνονται. Πόσες μέλισσες θα ζήσουν να δουν την άνοιξη; Μέχρι και το 70% των τροφίμων μας εξαρτώνται από τις μέλισσες και τη γύρη που μεταφέρουν και αν αυτές εξακολουθήσουν να εξαφανίζονται μαζί ίσως εξαφανισθούν και τα περισσότερα φυτά…

Στην επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου η ψηφοφορία για την πρώτη πρόταση που κατατίθεται συγκεκριμένα για τη μελισσοκομία, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της προοδευτικής εξαφάνισης των μελισσών.

Το ψήφισμα ζητά την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ άλλων με την προώθηση γεωργικών πρακτικών και μεθόδων φιλικών προς τις μέλισσες. Ζητά επίσης περισσότερα κονδύλια για τη μελισσοκομία, την ένταξη των ασθενειών των μελισσών στην κτηνιατρική στρατηγική της Ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων για τις μέλισσες και, τέλος, τη σαφέστερη σήμανση του ευρωπαϊκού μελιού, τόσο σε ότι αφορά την προέλευση όσο και την… περιεκτικότητά του σε μέλι που δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 50%.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alojz Peterle, πρώην πρόεδρος ο ίδιος της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της εξαφάνισης των μελισσών είναι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος: «Οι μέλισσες χάνουν την ανοσία τους λόγω της ρύπανσης. Η βελτίωση των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν αρκεί, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων από τους γεωργούς που πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των μελισσοκόμων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει εθνικά προγράμματα δράσης και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την προστασία την προστασία και προώθηση των προϊόντων της μελισσοκομίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ετήσια κονδύλια ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2008-2010 και 32 εκατομμυρίων για το 2011-2013 και με το ψήφισμά του το ΕΚ ζητά επέκταση της στήριξης και για την περίοδο μετά το 2013.

Σημείωσε σχετικά ο ιταλός πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας και εισηγητής της έκθεσης, Paolo de Castro (Σοσιαλιστές), ότι τα εθνικά προγράμματα έχουν αποδειχθεί παραγωγικά και αποτελεσματικά αλλά "η εντεινόμενη εξαφάνιση των μελισσών απαιτεί επείγουσες παρεμβάσεις και μέτρα με ενίσχυση της πολιτικής για τον τομέα μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει κυρίως να δοθεί για την ενίσχυση των μελισσοκόμων και τη χρηματοδότηση εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν τις μέλισσες.

Το ζήτημα είναι πράγματι επείγον: μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καταγράφουν θνησιμότητα που υπερβαίνει το 80% αντί για το φυσιολογικό 5%, με προφανείς συνέπειες και για την παραγωγή μελιού. Βασικές αιτίες του φαινομένου οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι η μειωμένη ανοσία τους λόγω συγκεκριμένων παθογόνων όπως η Varroa Mite, η χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, οι κλιματικές αλλαγές, η εξαφάνιση της τροφής τους λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και, ενδεχομένως, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: europarl.europa.eu
 


 

Το δέντρο που έδινε




Υπάρχει θέση...ξανασκέψου!


Αμοργός



Αμοργός

[...]
Χρόνια και χρόνια πάλεψα με το μελάνι και το σφυρί βασανισμένη καρδιά μου
Με το χρυσάφι και τη φωτιά για να σου κάμω ένα κέντημα
Eνα ζουμπούλι πορτοκαλιάς
Μιαν ανθισμένη κυδωνιά να σε παρηγορήσω

[...]
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ  

 


Ένα παραμύθι για το περιβάλλον


Φτιάξτε τα δικά σας απορρυπαντικά!



Απορρυπαντικό για τα πιάτα
Σ΄ ένα λίτρο ζεστό νερό ρίξτε 12 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει. Προσθέστε ½ λίτρο οινόπνευμα και το χυμό 12 λεμονιών. Ανακινείτε καλά κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.
Απορρυπαντικό για λείες επιφάνειες
Για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε συγχρόνως τις λείες επιφάνειες της κουζίνας - πλαστικές, κεραμικές - και τα ντουλάπια, φτιάξτε ένα μίγμα από φασκόμηλο, λεβάντα, tea tree, ξίδι και σαπούνι - βιολογικό ή πράσινο ή σαπούνι πλυσίματος των πιάτων. Από το προηγούμενο βράδυ ρίξτε τα παραπάνω βότανα σε νερό. Την επόμενη μέρα αφαιρέστε από το νερό τα βότανα και προσθέστε σ΄ αυτό το ξίδι και το σαπούνι.
Είδη υγιεινής πλακάκια μπάνιου, δαπέδου, νεροχύτες
 2 λίτρα νερού, 1,5 φλιτζάνι σόδα, μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια κίτρου, μέντας, λεβάντας και δεντρολίβανου. Ανακατώνετε σε μια λεκάνη και τρίβετε καλά τις επιφάνειες.
Πατώματα, ξύλινες επιφάνειες, τζάμια, καθρέπτες
και γενικά οι περισσότερες επιφάνειες στο σπίτι καθαρίζουν με νερό και ξίδι που αδρανοποιεί και την ανάπτυξη μικροοργανισμών (2 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό). Όταν υπάρχουν λαδιές προσθέτουμε 1-2 σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα. Για να απαλλαγείτε από την έντονη μυρωδιά του ξιδιού δεν έχετε παρά να αρωματίσετε το χώρο σας με αιθέρια έλαια.
Για τον καθαρισμό των τοίχων
σε 1 λίτρο νερό ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και  σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας ή λουίζας ή κυπαρισσιού. Τρίψτε και ξεπλύνετε με μαλακό σφουγγάρι.
Καθαρισμός αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας
Αντί καυστική σόδα, ρίξτε στις αποχετεύσεις μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. (Προσοχή, οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξουμε πολύ βραστό νερό). Το ίδιο χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας.
Για τα υφάσματα επιπλώσεων και τις κουρτίνες 
που δεν πλένονται στο πλυντήριο χρησιμοποιήστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και 1 φλιτζανάκι του καφέ καθαρό οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάστε με το μίγμα τους λεκέδες, αφήστε να στεγνώσει και περνάτε με την ηλεκτρική σκούπ
Για να καθαρίσετε και να αρωματίσετε τα χαλιά σας
αφού τα περάσετε με την ηλεκτρική σκούπα για να φύγει η σκόνη, απλώστε πάνω τους για 10 λεπτά το εξής μίγμα: πούδρα και αιθέρια έλαια από λεβάντα ή λεμόνι, σε αναλογία 1 σταγόνα σε ένα κουταλάκι πούδρα. Στη συνέχεια αφαιρέστε με την ηλεκτρική σκούπα την πούδρα.
Οι ντουλάπες και τα συρτάρια  
καθαρίζουν και ευωδιάζουν αν τα καθαρίσετε με νερό, σαπούνι και αιθέριο έλαιο λεβάντας. Προστατέψτε τα ρούχα σας από το σκώρο τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από φασκόμηλο, λεβάντα, βασιλικό και δεντρολίβανο.
Αντί τα τοξικά αποσμητικά χώρου 
χρησιμοποιήστε φύλλα λεβάντας ή μέντας ή αιθέρια έλαια.
Μύγες, τσιμπούρια και κουνούπια
Για να τα κρατήσετε έξω από το σπίτι σας, αντί των επικίνδυνων αεροζόλ, ψεκάζετε μ΄ ένα κοκτέιλ από αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, βασιλικού, γερανιού, γαρίφαλου, κίτρου, δυόσμου και λεβάντας, ή ρίχνετε μερικές σταγόνες στο λύχνο της αρωματοθεραπείας.  Στα παλιά σπίτια επίσης κρεμούσαν στις στέγες κλαδιά από κυπαρίσσι, για τον ίδιο λόγο.
Τα καλύτερα εντομοαπωθητικά 
είναι ο βασιλικός και το γεράνι, που επιπλέον είναι όμορφα φυτά και μυρίζουν υπέροχα. Βάλτε τα στα μπαλκόνια και τα παράθυρά σας και κρατήστε για πάντα μακριά μύγες και κουνούπια. Ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο σ΄ ένα ξύλο κοντά στα κηπευτικά σας, διώχνει τα έντομα. Για τα ζωύφια στο χώμα φυτεύετε κοντά στα υπόλοιπα φυτά σκόρδα. Όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα βότανα είναι εντομοαπωθητικά. Προτιμήστε λοιπόν στον κήπο σας φράχτες και μπορντούρες, από βότανα και αρωματικά φυτά, που θα σας απαλλάξουν και από τους ψεκασμούς.

Γλάστρες.......... "τεσσάρων εποχών"


Οικιακή Ενεργειακή Κατανάλωση

Λύσεις για ένα "πράσινο" σπίτι

• Ολική ή μερική ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεωθερμία κ.α.
• Συστήματα εξοικονόμησης νερού με επανάχρηση νερού, εκμετάλλευση βρόχινου νερού, καθαρισμό οικιακών λυμάτων κ.α.
• Θερμομονωτική και ηχομονωτική ‘κελύφωση΄ του κτιρίου εξωτερικά με ειδικά οικολογικά υλικά (θερμοπρόσοψη).
• Κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.
• Χρήση οικολογικών υλικών στην κατασκευή ή την ανακαίνιση του κτιρίου όπως για παράδειγμα σε δάπεδα, ξυλεία, χρώματα, καλωδιώσεις , υδραυλικές σωληνώσεις και πολλά άλλα.
• Φιλτράρισμα και καθαρισμός της εσωτερικής ατμόσφαιρας των χώρων με διαφορετικές μεθόδους όπως ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου, μηχανικά φίλτρα, έξυπνες μέθοδοι αερισμού.
• Πολλές πρόσθετες λύσεις όπως ‘ηλιακή καμινάδα’, φυτεύσεις δωμάτων και στεγών, ‘εσωτερικό θερμοκήπιο’, φωτισμός με φωτιστικά νέας τεχνολογίας, συστήματα σκίασης και ηλιοπροστασίας, συστήματα για αερισμό και ψύξη.

Περισσότερα για αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν στο website www.oikologikospiti.gr 


Εκδήλωση για παιδιά για το βιβλίο Ντετέκτιβ Βεντουζίνι. Ένα τόσο δα λεκεδάκι

Θεσσαλονίκη, 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (Παιδική Γωνιά, αίθουσα 2), 7 Μαΐου 2011, 18:00
Εκδήλωση για παιδιά για το βιβλίο Ντετέκτιβ Βεντουζίνι. Ένα τόσο δα λεκεδάκι
Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου και ο ντετέκτιβ Βεντουζίνι καλούν τους ενεργούς πολίτες του βυθού και της στεριάς να τους συμπαρασταθούν στις επικίνδυνες έρευνές τους για τη διαλεύκανση ενός μυστηρίου που έχει κάνει άνω κάτω την Άνω Μπουρμπουλήθρα και το σημαντικότερο: να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τον φοβερό Μι Κάπα!
Μια εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για παιδιά από 5 ετών
www.metaixmio.gr

Ένα σπίτι... για τους μουσαφίριδες


Αν η παρουσία πουλιών στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας είναι ευχάριστη τοποθετήστε σε ένα ήσυχο μέρος ένα ξύλινο σπιτάκι για πουλιά. Ανάλογα με το είδος των πουλιών κατασκευάστε τον τύπο του σπιτιού. Το καλύτερο υλικό για την κατασκευή του σπιτιού είναι το ξύλο, ιδιέτερα τα: κυπαρίσσι, o κέδρος, ο ίταμος και ο άρκευθος θεωρούνται ιδανικά, γιατί είναι ανθεκτικά σε προσβολές από έντομα. Το χρώμα του σπιτιού πρέπει να είναι στο φυσικό χρώμα ξύλου και να δένει με το περιβάλλον.
Προκειμένου να μην εισέρχονται νερά στο εσωτερικό του σπιτιού, φροντίζουμε η οροφή να προεξέχει τουλάχιστον 7,5 εκατοστά και να έχει κλίση προς τα κάτω. Επειδή είναι πιθανό παρόλα αυτά να εισέλθει νερό στο εσωτερικό, καλό είναι να κάνετε μερικές μικρές τρυπίτσες στον πάτο του σπιτιού ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί, καθώς και μερικές τρυπίτσες κάτω από το γείσο της οροφής, για να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό τους θερινούς μήνες. Η στρόγγυλη τρύπα εισόδου πρέπει να τοποθετείται προς το πάνω μέρος του σπιτιού. Προνοήστε να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό του σπιτιού φροντίζοντας μια επιφάνεια να είναι κινητή, ώστε να μπορείτε να την καθαρίζετε μια φορά το χρόνο, πάντα όμως το φθινόπωρο, όταν τα πουλιά δεν χρησιμοποιούν τη φωλιά για προστασία ή αναπαραγωγή. Τοποθετήστε τη φωλιά σε ένα ήσυχο μέρος του κήπου ή του μπαλκονιού και να βρίσκεται αρκετά ψηλά και σε τέτοιο σημείο ώστε οι γάτες ή άλλα θηλαστικά να μη μπορούν να το φτάσουν. Η είσοδος δε θα πρέπει να βλέπει προς την κατεύθυνση του ανέμου και η θέση να είναι ημισκιασμένη.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται ενδεικτικά τρεις τύποι σπιτιών για πουλιά και στον πίνακα οι διαστάσεις που θα πρέπει να έχουν τα κομμάτια ξύλου με τα οποία θα κατασκευαστούν αυτά. Η ράβδος κάτω από την τρύπα ειδόδου  που φαίνεται στον Τύπο φωλιάς Α δεν είναι απαραίτητη, βοηθάει όμως την είδοδο σε σπουργίτια.
http://oikotopio.gr

Μια .... πλαστική τσάντα!

Ένα παράξενο ταξίδι μιας πλαστικής τσάντας....


Για πρισσότερες λεπτομέρειες δέιτε:
και ξανασκεφτείτε τι θα κάνετε τις σακούλες που σας περισσεύουν!

Κρεμαστοί Κήποι


Φτιάξτε κήπο στο μπαλκόνι σας

Ανάλογα με το μέγεθος του μπαλκονιού σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή καταπράσινη όαση μέσα στην πόλη, φυτεύοντας λουλούδια, μικρά δέντρα, μυρωδικά βότανα, αλλά ακόμα και λαχανικά. Ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου μπορείτε να τοποθετήσετε ζαρντινιέρες, και να απολαμβάνετε την πολύχρωμη και πανέμορφη παρουσία των λουλουδιών.
Στις ζαρντινιέρες, ανάλογα με την εποχή, θα φυτέψετε πανσέδες και πρίμουλες την άνοιξη, πετούνιες και φούξιες το καλοκαίρι, χρυσάνθεμα το φθινόπωρο, και πιπερίτσες ή κισσό τους χειμερινούς μήνες. 
Το ιδανικό μέγεθος για μια ζαρντινιέρα είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μάκρος. Αν είναι πιο μεγάλη θα είναι υπερβολικά βαριά για να κρεμαστεί και να στερεωθεί σωστά και επίσης θα είναι δύσκολο να μεταφερθεί.
Αν τοποθετήσετε τη ζαρντινιέρα σας σε ένα πλατύ περβάζι ή τη στερεώσετε σε σταθερά κάγκελα, μπορείτε να βάλετε μια πιο μακριά που να φτάνει μέχρι τα δυο μέτρα. Το ελάχιστο βάθος πρέπει να είναι είκοσι εκατοστά και το φάρδος περίπου είκοσι πέντε εκατοστά.
Το καλύτερο υλικό για τις ζαρντινιέρες είναι το ξύλο, που μπορεί να είναι κέδρος, κυπαρίσσι ή πεύκο. Αν προτιμάτε, μπορείτε να επιλέξετε ζαρντινιέρες από μέταλλο, που όμως έχουν το μειονέκτημα να κρατάνε τη θερμότητα. Θα βρείτε επίσης ζαρντινιέρες από πηλό, πλαστικό, γυαλί και άλλα ειδικά υλικά.
Επιλέξτε ένα χρώμα που να ταιριάζει με τα φυτά σας. Το σκούρο πράσινο είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς εναρμονίζεται με όλα τα λουλούδια. Για κάτι πιο πρωτότυπο μπορείτε να διαλέξετε ζαρντινιέρες σε μια πιο ανοικτή απόχρωση του πράσινου. Να θυμάστε ότι αν φυτέψετε λουλούδια σε σκούρα χρώματα θα δείξουν πιο όμορφα σε μια ανοιχτόχρωμη ζαρντινιέρα και το αντίστροφο.
Στερεώστε τις ζαρντινιέρες με μεγάλες βίδες που δεν σκουριάζουν και φροντίστε να υπάρχει αρκετός χώρος τόσο από κάτω όσο και στα πλαϊνά μέρη για να κυκλοφορεί ο αέρας, όπως και φυσικά να φεύγει το νερό όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας.
Πριν φυτέψετε τα λουλούδια στις ζαρντινιέρες, τοποθετήστε στον πάτο μια στρώση με πάχος περίπου δυο εκατοστά από κομμάτια από σπασμένα τούβλα ή παλιές πήλινες γλάστρες, χαλίκι ή μικρά πετραδάκια ώστε το νερό να μπορεί να τρέξει από τις τρύπες στο κάτω μέρος. Από πάνω τοποθετήστε μια στρώση από ξερά φύλλα ή στάχτη για να μη βουλώσουν οι τρύπες με το χώμα.
Τα φυτά σε ζαρντινιέρες χρειάζονται πλούσιο χώμα για να ευδοκιμήσουν. Αν φυτέψετε γεράνια ή φούξιες, αφήστε ανάμεσα σε κάθε φυτό μια απόσταση περίπου είκοσι εκατ., ενώ για τα μικρότερα λουλούδια, όπως οι μπιγκόνιες, αφήστε απόσταση δεκαπέντε εκατοστά. Μπορείτε να φυτέψετε δυο σειρές από φυτά, με διαφορά ύψους για περισσότερη ποικιλία.
Αφού τα φυτέψετε, απλώστε μια στρώση από σαπισμένα φύλλα ή τύρφη πάνω από το χώμα για να κρατήσει την υγρασία, και φροντίστε να ξεριζώνετε συχνά τα αγριόχορτα. Μετά έναν μήνα προσθέστε λίγο λίπασμα σε υγρή μορφή που θα επαναλάβετε κάθε δέκα μέρες.
H επιλογή των φυτών για τις ζαρντινιέρες εξαρτάται από το μέγεθος. Γενικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τριάντα εκατοστά σε ύψος. Μπορείτε να φυτέψετε βολβούς ή σπόρους, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τους υάκινθους με τους πανσέδες ή τουλίπες με νάρκισσους, μαργαρίτες με μοσχομπίζελα, μη-με-λησμόνει με μενεξέδες.
Τα γεράνια είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για τις ζαρντινιέρες - κόκκινα και ροζ σε λευκές ζαρντινιέρες, λευκά σε καφέ, μπλε ή κόκκινες ζαρντινιέρες. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με κισσό. Αν οι ζαρντινιέρες βρίσκονται σε ηλιόλουστο σημείο, μπορείτε να φυτέψετε κατιφέδες μαζί με τα γεράνια, καθώς και πετούνιες.

ΕΘΝΟΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχετε πραγματικά σβήσει την τηλεόρασή σας;
Σε μια μελέτη που διεξήγαγε το 2001 ο ΟΟΣΑ, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών (stand-by) ανέρχεται σε 13% της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα μέσω λήψης μέτρων σε εθελοντική βάση δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Κι όμως, είναι πολύ εύκολο να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
Το WWF καλεί τις κυβερνήσεις να στοχεύσουν σε μείωση τουλάχιστον του 1% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας ετησίως μέσω μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η ενεργειακή μείωση μπορεί να επιτευχθεί διατηρώντας παράλληλα μία οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1-2%, όπως έχει προβλεφθεί. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μέτρα και τεχνολογίες, που αν υλοποιηθούν μπορούν να συμβάλουν σε ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας 3% ή και περισσότερο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Δε χρειάζεται να περιμένουμε να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί. Είναι εύκολο να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια!
Μπορείτε να αρχίσετε, σήμερα κιόλας, να περιορίζετε τη δική σας σχετιζόμενη με την υπερθέρμανση του πλανήτη ρύπανση. Με ποιον τρόπο; Περιορίζοντας τη σπατάλη ενέργειας, και χρησιμοποιώντας περισσότερη "καθαρή" ενέργεια. Παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές:
Στο σπίτι:
• Εάν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε μοντέλα με όσο μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα αντέχει ο προϋπολογισμός σας. Μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά βγάζουν ό,τι σας κόστισαν μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών του ηλεκτρικού που σας έρχονται.
• Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε πιο πολύ με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ακριβότεροι από τους συνηθισμένους, αλλά τελικά εξοικονομείτε χρήματα επειδή καταναλώνουν μόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό. Επιπλέον, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!
• Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.
• Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά σβήνετε πραγματικά τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεοράσεις, βίντεο, στερεοφωνικά, υπολογιστές) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
• Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.
• Μονώστε τον θερμοσίφωνά σας, τη σοφίτα, τα πατώματα και τους τοίχους. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ που ακουμπάνε σε εξωτερικούς τοίχους.
• Τοποθετήστε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη του σπιτιού σας. Έτσι μετατρέπετε το σπίτι σας σε σταθμό παραγωγής ενέργειας!
• Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.
• Κατεβάστε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1oC. Χρειάζεται πραγματικά να θερμαίνετε το σπίτι σας σε θερμοκρασία άνω των 22oΚελσίου; Είναι τεράστια η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται. Αντ' αυτού, φορέστε ένα πουλόβερ.
• Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.
Στη δουλειά ή στο σχολείο:
Πολλές από τις συμβουλές που ισχύουν για το σπίτι, ισχύουν και για το χώρο εργασίας και για το σχολείο. Επιπροσθέτως, όμως, μπορείτε να κάνετε και τα ακόλουθα:
• Φροντίστε να γίνει ένας «ενεργειακός έλεγχος» στα κτίριά σας. Ειδικοί θα σας αναλύσουν πού σπαταλάτε ενέργεια και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό. Ζητήστε από την εταιρεία σας να κάνει έναν έλεγχο όλης της χρήσης ενέργειάς της, συμπεριλαμβανόμενων των διαδικασιών παραγωγής και των οχημάτων, και να αναζητήσει κι άλλους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στο σχολείο σας.
• Αγοράζετε εξοπλισμό γραφείου (υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές) με τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα: έτσι εξοικονομείτε χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
• Σβήνετε την οθόνη του υπολογιστή, όταν κάνετε διάλειμμα.
• Εξοικονομήστε χαρτί (και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του) τυπώνοντας και στις δύο πλευρές, και ανακυκλώνοντας το χρησιμοποιημένο χαρτί.
Όταν είστε στο δρόμο:
• Όταν είναι να κάνετε μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.
• Χρησιμοποιείτε ποδήλατο για μικρές διαδρομές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρμα σας!
• Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο.
• Μοιραστείτε διαδρομές με αυτοκίνητο με συναδέλφους ή φίλους - μέχρι και 1/3 των διαδρομών που γίνονται με αυτοκίνητο αντιστοιχεί στην καθημερινή μας διαδρομή μέχρι τη δουλειά.
• Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
• Όταν περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.
• Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση - μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης.
• Βγάζετε τη σχάρα του αυτοκινήτου και παίρνετε τα βαριά αντικείμενα από το πόρτ μπαγκάζ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. 
Εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή
http://climate.wwf.gr

Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα


Τα δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο ζεστό χώμα. Κάτω από τα δέντρα κάθεται η σκιά τους, φιλοξενεί πουλιά και ανθρώπους, κόβει τη μανία του ήλιου. Μερικά βουνά κουβαλούν πολλά δέντρα στη ράχη τους, δάση ολόκληρα, το πράσινό τους κατηφορίζει στις πλαγιές σαν καταρράχτης. Κάποτε έρχονται φωτιές, καταστροφές μεγάλες παίρνουν μαζί τους τα δάση και μένουν τα βουνά γυμνά, γεμάτα πέτρες κι άγρια χόρτα. Οι άνθρωποι φεύγουν, πάνε αλλού να ζήσουν. Όλοι; Όχι όλοι. Κάποιος μένει πίσω στο ερημικό τοπίο, ένας άνθρωπος μόνος, μένει και επιμένει: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα.
Το βιβλίο του Ζαν Ζιονό μιλάει με ευαισθησία για τον σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε προς τη φύση και προβάλλει με ουσιαστικό τρόπο μια στάση ζωής απέναντι στα πράγματα. Γι αυτό και είναι βαθύτατα διδακτικό. Ο συγγραφέας στηρίζεται στη λαϊκή σοφία για να θίξει τη σχέση ανθρώπου και φύσης και να αποδείξει ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένος με όσα συμβαίνουν στον φυσικό κόσμο.
Ποιος είναι ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα; Είναι ένας ταπεινός μοναχικός βοσκός. Είναι ο ανώνυμος σοφός. Είναι αυτός που έχοντας ζήσει μια τραχιά ζωή ξεκαθάρισε μέσα του τι αξίζει και τι όχι. Με αποφασιστικότητα, υπομονή και οικονομία δυνάμεων μετράει βελανίδια, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, τα φυτεύει και περιμένει τον καρπό. Με τον τρόπο του μυρμηγκιού πραγματοποιεί το όραμά του: να ξαναδώσει ζωή σε μια απογυμνωμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, που έπλασε αυτό τον ακέραιο χαρακτήρα, ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα είναι ένας γενναιόδωρος, ανιδιοτελής άντρας που αφήνει τα σημάδια του, τα δέντρα, από το πέρασμά του στον κόσμο, χωρίς να περιμένει καμιά ανταμοιβή. Σχεδιάζοντας τον ήρωα ο Ζιονό είχε αποφασίσει ότι ήθελε να πείσει τους ανθρώπους όχι μόνο να αγαπούν τα δέντρα αλλά κυρίως να αγαπούν την πράξη, το φύτεμά τους, δηλαδή να αγαπούν τη δημιουργία.
Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα, με λόγο μεστό, παρουσιάζει στον αφηγητή τα προβλήματα που απορρέουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος: την έλλειψη δουλειάς, τη φτώχεια, τη μιζέρια, την απελπισμένη αναχώρηση των πολλών για αναζήτηση καλύτερης τύχης στην πόλη και τελικά την ερήμωση της υπαίθρου. Εκείνο όμως που διατρέχει και δίνει ρυθμό στη διήγηση, και τελικά βάθος στο κείμενο καθιστώντας το μοναδικό, είναι η αληθινή αγάπη για τη φύση και τα δώρα της.
Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο έχει τη δική του δύσκολη ιστορία. Ο Ζιονό το έγραψε το 1953 κατόπιν παραγγελίας ενός αμερικανού εκδότη, ο οποίος είχε ζητήσει ένα σύντομο κείμενο για ένα σύγχρονο πρόσωπο που είχε σημαδέψει τον συγγραφέα. Ο Ζιονό ανταποκρίθηκε, και μάλιστα πρόσφερε το χειρόγραφο χωρίς να ζητήσει χρήματα για τη δουλειά του, γιατί έτσι πίστευε ότι ολοκλήρωνε τον σκοπό για τον οποίο είχε γραφεί.
Το κείμενο που παρέλαβε ο εκδότης ήταν λίγο διαφορετικό. Μιλούσε για ένα φανταστικό πρόσωπο που θα έπρεπε να είχε σημαδέψει τον συγγραφέα. Το απέρριψε λοιπόν με την αιτιολογία ότι ο άντρας στον οποίο αναφερόταν ο Ζιονό δεν υπήρξε ποτέ. Το κείμενο παραχωρήθηκε στο περιοδικό Vogue και δημοσιεύθηκε τον επόμενο χρόνο με τίτλο «Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα και καλλιεργούσε τη χαρά». Μετά το βιβλίο εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία.
Δυστυχώς, δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο. Πιστεύω όμως ότι η απόδοση του Κ. Πούλου είναι θαυμάσια γιατί καταφέρνει να αναδείξει την ουσία του. Σπάνια διαβάζει κανείς κείμενα με τόσο ζυγισμένη και λιτή χρήση της γλώσσας. Και ακόμη σπανιότερα παρακολουθεί την ιστορία μέσα από εικόνες που τη συνοδεύουν χωρίς να ταράζουν τα νοήματά της.
Μαρίζα Ντεκάστρο, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 11-03-2001
 

 

 

Οι Αρχές της Πράσινης Χημείας

1. Πρόληψη 

Είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε τα απόβλητα από το να κατεργαζόμαστε ή να καθαρίζουμε τα απόβλητα αφού σχηματιστούν.

2. Οικονομία Ατόμων 
Οι μέθοδοι σύνθεσης πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε όλα τα άτομα των προϊόντων ή όσον το δυνατόν περισσότερα να συμμετέχουν στο τελικό προϊόν.

3. Λιγότερο επικίνδυνες χημικές συνθέσεις
Σχεδιασμός συνθετικών μεθόδων ώστε να χρησιμοποιούν κα να δημιουργούν ουσίες που έχουν ελάχιστη ή καθόλου τοξικότητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σχεδιασμός συνθετικών μεθόδων ώστε να χρησιμοποιούν κα να δημιουργούν ουσίες που έχουν ελάχιστη ή καθόλου τοξικότητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

4. Σχεδιασμός ασφαλέστερων χημικών προϊόντων
Τα χημικά προϊόντα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά για τον σκοπό που σχεδιάστηκαν με ελαχιστοποίηση της τοξικότητάς των.

5. Ασφαλέστεροι διαλύτες και βοηθητικά μέσα
Η χρήση διαλυτών να αποφεύγεται ή όπου χρησιμοποιούνται να είναι αβλαβείς.

6. Σχεδιασμός για ενεργειακή αποτελεσματικότητα
Μείωση της απαιτούμενης ενέργειας στις διάφορες χημικές διεργασίες και όπου είναι δυνατόν να γίνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ατμοσφαιρική πίεση.

7. Χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών
Οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι ανανεώσιμες.

8. Μείωση ενδιαμέσων παραγώγων
Μη απαραίτητα παράγωγά όπως προστατευτικές ομάδες, προστασία αποπροστασία, προσωρινές τροποποιήσεις φυσικών και/ή χημικών διεργασιών πρέπει να ελαχιστοποιηθούν ή να αποφεύγονται διότι τα στάδια αυτά απαιτούν επιπλέον αντιδραστήρια και δημιουργούν απόβλητα.

9. Κατάλυση
Καταλυτικά αντιδραστήρια, κατά το δυνατόν εκλεκτικά, υπερέχουν των αντιδραστηρίων που επιβάλλει η στοιχειομετρία της αντίδρασης.

10. Σχεδιασμός αποικοδομήσιμων προϊόντων
Προϊόντα που αποικοδομούνται στο περιβάλλον προς μη τοξικά προϊόντα και δεν διατηρούνται ανέπαφα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

11. Ανάλυση πραγματικού χρόνου για πρόληψη της ρύπανσης
Ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης πραγματικού χρόνου που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των διεργασιών όσον αφορά το σχηματισμό επικίνδυνων ουσιών.

12. Ασφαλέστερη χημεία για την πρόληψη ατυχημάτων
Οι χρησιμοποιούμενες και παραγόμενες ουσίες σε μία χημική διεργασία πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα χημικών ατυχημάτων συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών, εκρήξεων και ανάφλεξης.